Rendering of the Officers Walk pathway, trees, flowering shrubs, building face

Walter Reed Center

 

The historic Walter Reed Medical Center, located in the NW corner of the District of Columbia, has been vacant for several years.  The developers desired to have a multi-family housing units, a shopping district and plaza with a public lawn space for temporary programming.  However, because of the historic nature of the site, the details of the housing units needed to be accurate to historic account.

As part of a design team, we looked back at the historic buildings, roads and material that had been used and incorporated portions of this into the redevelopment.  This included an Officers Walk with brick paving and simple hedges in military style.  A sun-shade study was conducted in Revit to understand the varying sun/shade on the roofs and around the buildings. Conducted several meetings to discuss the type of lightening along the residential buildings, and also the programming in plaza.

From these results, we developed a planting plan of natives for the green roofs and also a pallete of seasonal interests that related to the sun/shade study and also the historic landscaping previously on the military campus.  The Plaza in the heart of the shopping district on the campus also determined the temporary programming including ice-rink, a stage, a lawn to watch outdoor movies and concerts in the summer.  Also went with a seasonal interest to create interest year round.

Rendering of the Officers Walk pathway, trees, flowering shrubs, building face